Roodgatje
Marcel Horck, 5-12-202227 maart 2022 - Achtertuin, Tilburg stad - Roodgatje (Andrena haemorrhoa)
11 mm = iets kleiner dan een honingbij
Sinds enkele jaren kijk ik met grote interesse naar de solitaire / wilde bijen in de omgeving van mijn bijenstallen. Het is leuk om mijn waarnemingen nu -in deze rustige tijd van het jaar- te delen met mijn achterban. (Met behulp van een app kun je ze tegenwoordig makkelijk op naam brengen) Ze geven me het beeld dat wij mensen omringd zijn door een ontelbare hoeveelheid levende wezens die we maar af en toe opmerken.
De meeste ‘wilde bijen’ zijn heel ‘algemeen’. Ik blijf het dan vreemd vinden dat ik ze voordien niet of nauwelijks zag …. Maar gelukkig ontwikkel ik nu een geoefend oog, en zie ik er steeds meer ….
Op 27 maart was het een mooie voorjaarsdag. Ik fotografeerde er op die dag in mijn eigen achtertuin -centrum Tilburg- het ROODGATJE. Het roodgatje valt onder de categorie ‘zandbijen’. Volgens Pieter van Breugel (‘basisgids wilde bijen’) is het een cultuurvolger; te vinden in stedelijk gebied in tuinen en parken. Ze is in het hele land algemeen.
In het boek ‘de Nederlandse bijen’ staat dat het roodgatje in het voorjaar (maart/mei) slechts één generatie leeft. Nesten liggen op verschillende schaars begroeide plaatsen, onder de grond. Het nest bestaat uit een hoofdgang met aan het einde een of meerdere nestcellen aan korte zijgangen. Roodgatjes worden veel waargenomen op de paardebloem, wilg en ook op fruitbomen. Mogelijk spelen ze een rol bij de bevruchting van fruit.