Honingweetje

Honingweetje

Marcel Horck, 19-3-2022

Zoals iedereen weet heeft honing de neiging om -na verloop van tijd- te kristalliseren. Er zijn er onder ons die dat niet zo fijn vinden ….

De kristallisatie van honing heeft te maken met de structuur van de honing. En wel met de verhouding tussen de natuurlijke suikers (fructose & glucose). Dat op haar beurt heeft te maken met de herkomst van de honing …. met de bloemen waaruit de honing is gehaald dus !. Honing van het koolzaad bijvoorbeeld staat bekend om haar zeer snelle kristallisatie.

Vorig jaar stonden enkele van onze kasten enkele weken op het koolzaad. De honing van die velden is al snel daarna ‘geroerd’ … Gedurende een week heeft de imker de honing enkel flink geroerd. Daarmee krijgt de honing een soort witte creme-structuur. De imker voorkomt zo dat de honing helemaal hard wordt. De creme-structuur van de honing blijft zo.

Deze smeerbare honing is dus speciaal zo gemaakt. U kunt de honing blijven smeren. Ze zal niet verder kristalliseren.

Eenmaal gekristalliseerde (normale) honing kunt u weer vloeibaar maken, door m een tijdje zachtjes te verwarmen (Max 40 gr. C. !!! en geen magnetron !! ) Creme-honing kunt u het beste NIET verwarmen. U kunt ‘m immers zo smeren)