Bij-zonder-bloem is als bloem-zonder-bij

Bij-zonder-bloem is als bloem-zonder-bij

Marcel Horck, 28-3-2022

Na een maart met heel mooi weer begon april met kou. En dat nou net voordat de bloei van perenbomen zou beginnen. De fruittelers hadden geluk, dat de bloemen nog net niet helemaal open stonden. Door de bloemknoppen in de nacht met water te besproeien bleven, konden ze hun ontluikende fruit beschermen. Het ging ook dit jaar weer net goed … en het gaf ook dit jaar weer de mooiste plaatjes !

Voor de bijen waren de afgelopen 2 weken ook niet al te best. Gelukkig hadden we ze nog wat voer gelaten. In de afgelopen 14 dagen snoepten ze op sommige plekken ongeveer een kilo suiker / honing. Tegelijkertijd groeiden de volken vermoedelijk nauwelijks …. In zo’n koudere periode legt de koningin al snel minder eitjes, en loopt de aanwas van jonge bijtjes 3 weken later (dus) even iets terug.

Maar de bijen willen vooruit. Zij zullen de opgelopen ‘schade -net als de bomen- in de komende dagen en weken snel weer inlopen. Bij de voorspelde15+ graden in de komende week zal het snel gaan. We houden je op de hoogte.

Oh ja: In de afgelopen 2 weken hebben we uiteraard geen stuifmeel opgevangen. Het gaf ons de tijd om het stuifmeel van de eerste weken verder te analyseren. Binnenkort meer hierover.