Beezzzz-bier – een introductie

(zie ook ons filmpje) 

Vandaag heb ik weer een aantal kratten bier weg-gebracht voor in de verschillende kerst-paketten. Misschien is het dan wel leuk om hier nog kort even iets te vertellen over de geschiedenis van dit bier ? Ons Beezzzz-bier is een restproduct van onze zaai-acties. 

Al jaren zaaien wij her en der bijen-bloemen. Een van de mooiste daarvan vind ik zelf boekweit. Dat is een heel oud landbouw-gewas. Het is in onze streken het enigst bloeiend graan. Je zaait het (pas) na de nachtvorst en dan bloeit het na 100 dagen. Meestal is dat zo in augustus / september. Juist in die tijd hebben de bijen steeds minder voedsel (stuifmeel & honing) … En dat op een tijdstip van het jaar dat ze zich voorbereiden op de naderende winter. Daarom is met name het stuifmeel van de boekweit van het allergrootste belang voor de gezondheid van onze bijen ! Overigens geeft boekweit maar zelden honing …. En volgens de kenners is die honing ook nog niet eens echt lekker.

 Na de bloei ontstaan de boekweit-zaden. Het oogsten van die zaden is nog niet zo gemakkelijk. Allereerst omdat bovenin de bloemen blijven komen, terwijl onderin de eerste bloemen inmiddels al zaden zijn geworden. Het gewas blijft dus nog heel lang ‘groeien en bloeien’. Daarnaast is het vaak al laat in het seizoen als men het gewas nog moet oogsten. En zoals we weten regent het (dan) nogal eens in de herfst.

 Van de boekweitzaden kan meel worden gemalen. Wij doen dat nog steeds op de molen in Oisterwijk. (Het boekweitmeel is daar ook te koop) Boekweitmeel wordt het meest gebruikt in pannekoekenmix …. en vroeger ging het ook in de balkenbrij. Het bakken van (glutenvrij) boekweit-brood is niet aan te raden. Je krijgt dan een erg vast brood.

 Een deel van onze boekweitzaden wordt gebruikt voor het brouwen van onze boekweit-tripel. De brouwer voegt er ook nog honing aan toe. Het bier heeft dus een  behoorlijk alcohol-gehalte. In de laatste brouwsels hebben we onze eigen brouwgerst gebruikt. De gerst groeide -net als de boekweit- in de buurt van Loon op Zand, en werd gemout in Winterswijk. Vanwege deze eigen brouw-gerst is onze laatste lichting bier erg mousserend. Wij raden u aan om het glas dichtbij de fles te hebben !

PROOST !