Zwermen in de tuin

Het is nu de zwerm-tijd. Dat kasten zitten bomvol met bijen. En bovendien is er voedsel (honing en stuifmeel) genoeg. Als de kast te vol is maken de bijen nieuwe koninginnen. Dat doen ze door aan een larf — die eigenlijk een gewone bij had moeten worden — apart voedsel te geven. Tegen de tijd dat de jonge koninginnen geboren moet worden besluit de koningin om er tussenuit te gaan, en een nieuw leven te beginnen. Ze heeft er gewoonweg geen zin om een robbetje te vechten met haar opvolgster. Een hele tros volgt hare majesteit, de wijde wereld in. En zo ontstaat er een zwerm.
Het lijkt eng, zo’n hele zwerm bijen in je achtertuin. Maar dat valt best mee. Het best wacht je op veilige afstand. Korte tijd later blijkt de zwerm dan ergens een plek (vaak aan een tak) te hebben gevonden. Ondertussen hebt u natuurlijk de imker gebeld. Die zal zijn nieuwe volk graag komen halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *